Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Sinikka Näätsaari: Valti…

Uutinen

SAK:n Sinikka Näätsaari: Valtion on kohdeltava työttömiä tasavertaisesti

Sinikka Näätsaari

– SAK:n mielestä työttömien perusturvaan tarvitaan korotus. Samalla valtion on kohdeltava kaikkia työttömiä tasavertaisesti. On hämmästyttävää, että jotkut väittävät, että kaikki ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saavat olisivat hyvätuloisia eikä heidän työttömyysturvaansa pitäisi korottaa. Tuhannen euron kuukausipalkkaa saaneen ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on 733 euroa kuukaudessa, josta tietysti maksetaan vielä verot. Keskimääräinen ansiosidonnainen työttömyysturva on 1070 euroa kuukaudessa. En kutsuisi näitä työttömiä ”ensimmäisen luokan kansalaisiksi” tai hyvätuloisiksi, SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Sinikka Näätsaari sanoo.

Nykyään kaikkien työttömien peruspäiväraha rahoitetaan samalla tavalla riippumatta siitä, onko työnhakija työttömyyskassan jäsen vai ei. Jos valtion rahoitusosuutta ansiosidonnaisessa työttömyysturvassa pienennetään, silloin rangaistaan työttömyyskassojen jäseniä – niitä, jotka maksavat työttömyysturvastaan työttömyyskassan maksua. Eniten tästä kärsisivät pienipalkkaiset työntekijät.

– Ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja perusturvaa saavia työnhakijoita ei saa asettaa vastakkain. Sosiaaliturvajärjestelmää ei voi kehittää siten, että otetaan toisilta työttömiltä ja annetaan toisille. Siitähän ansio- ja perusturvan välisen rahoitusyhteyden purkamisessa olisi kyse, Näätsaari muistuttaa.

– Toisin kuin on väitetty, peruspäivärahan korotus nostaa nykyisellä mallilla ansiopäivärahaa vähemmän kuin peruspäivärahaa. Laskentamallista johtuen yhden euron korotus perusturvassa kasvattaa ansiopäivärahaa 55 senttiä. Näin ollen perusturvan korotus nykyisellä mallilla kuroo ansio- ja perusturvan välistä eroa umpeen eikä suinkaan kasvata sitä, Näätsaari painottaa.

– Jos työttömien perusturvan tasoa nostettaisiin esimerkiksi 50 eurolla kuukaudessa, se lisäisi työttömyysturvamenoja kokonaisuudessaan n. 170 miljoonaa euroa nykyisellä rahoitusmallilla. Vertailun vuoksi onkin muistutettava, että tällä vaalikaudella hallitus on alentanut veroja yli 3 miljardilla eurolla. Ja sitten sanotaan, ettei valtiolla ole varaa työttömyysturvan parantamiseen, Näätsaari sanoo.