Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Palkkatyöläisen haastatt…

Uutinen

SAK:n Palkkatyöläisen haastattelut: Heinäluoma ja Katainen eri mieltä kanneoikeudesta

Jyrki Katainen ja Eero Heinäluoma. Palkkatyöläinen 2-2007. Kuvat: Tuulikki Holopainen

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma ja kokoomuksen puheenjohtaja, oppositiojohtaja Jyrki Katainen ovat eri mieltä työmarkkinajärjestön ryhmäkanneoikeudesta. Eriävät mielipiteet käyvät ilmi tänään keskiviikkona ilmestyneestä SAK:n Palkkatyöläinen-lehdestä.

– Ammattiliittojen kanneoikeus antaisi mahdollisuudet ajaa vuokratyössä ja määräaikaisissa työsuhteissa olevien etuja tilanteissa, joissa ihmiset itse eivät uskalla ajaa asioitaan. Kuluttaja-asioissa eduskunnan juuri hyväksymä ryhmäkanne näyttää tässä suuntaa, Heinäluoma kuvaa omaa suhtautumistaan asiaan.

Sen sijaan Katainen ei kannata ammattiliittojen kollektiivista kanneoikeutta. Hänen oikeustajuansa vastaan sotii se, että ilman työntekijän lupaa lähdettäisiin peräämään hänen oikeuksiaan oikeusteitse.

Myös kolmikantaan suhtautumisessa puoluejohtajien näkemyksissä on eroja.

Heinäluoman mielestä Suomen menestys perustuu pitkälti kolmikantaiseen sopimiseen. Hänen mielestään avainasemassa on ollut hallitusten ja työmarkkinajärjestöjen kyky yhteistyöhön.

Kataisen mielestä nykyisessä kolmikannassa on vaarana se, että hallitus ulkoistaa oman vastuunsa kaksikannalle eli työnantaja- ja työntekijäjärjestöille. Lisäksi kokoomusjohtaja haluaisi, että kolmikanta kuuntelisi herkemmin myös yrittäjien ääntä.

Tänään ilmestyneessä Palkkatyöläisessä lisäksi muun muassa:

  • pääkirjoitus: ”Äänestä nyt kuitenkin”
  • päätoimittajan kolumni: SAK ja Susan
  • EK:n Arto Ojalan kolumni: Sata vuotta vastuuta
  • teemana: Tuottavuus ja hyvinvointi