Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työehtosopimuksia noudatetaan …

Uutinen

Työehtosopimuksia noudatetaan kulttuurialalla leväperäisesti

Oopperan lavastamossa. Kuva: Ville Juurikkala

SAK:n kulttuuripoliittinen puheenvuoro julkaistu

Kulttuurialoille kaivataan reilun työn pelisääntöjä, todetaan SAK:n julkaisemassa puheenvuorossa Kulttuurialat – työelämän koelaboratorio. Katsaus osoittaa, että työelämän oikeudet toteutuvat kulttuurityössä heikosti.

Kulttuurialalla työskennellään yleisesti freelancereina tai pätkissä, jolloin työntekijän neuvotteluasema on työsopimuksia tehtäessä heikko. Työllistyminen tapahtuu usein ota tai jätä -asetelmasta.

Ongelmia ilmenee työelämän perusoikeuksissa palkasta lähtien. Työnantajaliittoon järjestäytymättömissä tuotantoyhtiöissä työntekijöille maksetaan lähes säännönmukaisesti työehtosopimukset alittavaa palkkaa ja elokuva- ja televisioalan tuotantoyhtiöistä työehtosopimuksia noudattaa vajaa puolet. Freelance-muusikot ovat saaneet tottua minimitariffit alittaviin työtarjouksiin.

– Elokuva-alalla tilanne on jo parantunut työnantajien järjestäytymisen myötä. Samansuuntaista kehitystä toivoisi näkevän työnantajakentällä laajemmin, Teatteri- ja mediatyöntekijät ry:n toiminnanjohtaja Raimo Söder sanoo.

– Nyt työntekijät joutuvat kohtuuttoman paljon keskittymään omien oikeuksiensa puolesta taistelemiseen.

Suomen Muusikkojen Liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen kantaa huolta myös tekijänoikeuksista.

– Tekijänoikeudet ovat muusikoille ja muille luovien alojen työntekijöille tärkeä tulonlähde, joka täydentää epävarmaa työtuloa. Ilmassa on selviä uhkakuvia, että työntekijän tekijänoikeuksia yritetään Suomessa heikentää.

Työehtosopimusten solmimista kaikille aloille pidetään SAK:n kulttuuripuheenvuorossa yhtenä keskeisistä tavoitteista. Osaratkaisuna kulttuurialojen ahdinkoon esitetään taiteen rahoituksen nostamista tasolle, joka mahdollistaa työehtosopimusten noudattamisen. Myös tekijänoikeusjärjestelmää tulee kehittää.

SAK:n kulttuuripoliittinen puheenvuoro on laadittu yhteistyössä kulttuurialan ammattiliittojen neuvottelukunnan kanssa, johon kuuluvat SAK:n lisäksi mm. Muusikkojen Liitto, Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry, Suomen Journalistiliitto ja Suomen Näyttelijäliitto.

SAK:n kulttuuripoliittinen puheenvuoro löytyy kokonaisuudessaan oikeanpuoleisen palstan linkin kautta.