Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Robottikielen maisteri

Timo Moilanen on käyttänyt Suomen ainoaa aukotuskonetta noin 12 vuotta.

Uutinen

Robottikielen maisteri

Timo Moilanen painaa nappia, ja lasi-ikkunan toisella puolella pitkä, moninivelinen robottivarsi kohottautuu ylös. Sen päässä oleva suippo terä alkaa pyöriä kiihtyvällä vauhdilla. Sitten terä syöksähtää alumiinilevyyn ja raastava ääni täyttää ilman. Tulevaan junavaunuun on kohta syntynyt ikkuna.

Transtechin Kajaanin tehtaan aukotuskone on yhdistelmä massiivisuutta, raakaa voimaa ja robottiälyä. Sillä nimensä mukaisesti tehdään aukkoja suuriin alumiiniosiin, kuten junavaunuihin.

Kone on Suomen ainoa, ja maailmallakin niitä on vain muutamia. Moilanen tuntee laitteen paremmin kuin kukaan muu: hän on käyttänyt sitä noin 12 vuotta ja koneelle elintärkeitä ohjelmistoja sekä muita robottimalleja yhteensä 28 vuotta.

– Muistan, kuinka pomo tuli kertomaan, että aukotuskone hankitaan. Hän kysyi, lähtisinkö Italiaan opiskelemaan sen ohjelmointia. Ilmeisesti ajatteli, että olisin tarpeeksi hullu moiseen, Moilanen muistelee virnistäen.

Hallussa 14 robottikieltä

Moilanenhan oli, ja sillä tiellä hän on edelleen. Alun perin metallialan ammattikoulutuksen käynyt mies on Transtechilla ollessaan opiskellut jopa 14 eri robottikieltä eri laitteiden käyttöä varten.

Reilut viisi metriä korkean ja yhdeksän metriä leveän aukotuskoneen rata on 40 metriä pitkä, joten koneella voi käsitellä jopa monen tonnin painoisia kappaleita. Junakalusto on yleisin kohde.

Etäohjaus on melko automaattista työtä, sillä aukon sijoitus ja mitat on syötetty etukäteen tietokonejärjestelmään. Kone löytää oikean kohdan muun muassa kosketussensorin ja laserin avulla. Haastavinta onkin koneen ohjelmointi uuden kohteen, vaikkapa uuden vaunumallin, tullessa tuotantoon.

– Tietokoneet ja ohjelmointi tähän alun perin koukuttivatkin. Se oli sitä aikaa, kun nuorta miestä kiinnosti tutustua ensimmäisten kotimikrojen ja Commodore 64:n tekniikkaan, Moilanen kertoo.

Katri Koskela

Juttu on julkaistu Arvo-lehden numerossa 3/2012 juttusarjassa työ&kalu. Sarjassa ihmetellään erilaisia työkaluja.