Työmarkkinajärjestöjen yhteisellä menettelyllä turvataan työmarkkinoiden vakautta
Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat sopineet yhteisestä menettelystä, jolla seurataan ja ennakoidaan järjestörakenteissa ja sopimusrajoissa tapahtuvia muutoksia. Sopimuksen allekirjoittaneiden järjestöjen tavoitteena on välttää järjestörajaongelmia ja turvata työmarkkinakentän vakautta ja täydentää virallista työriitojen sovittelumenettelyä.
Menettely on kaksivaiheinen. Työmarkkinakeskusjärjestöjen pysyvä työryhmä seuraa sopimusjärjestelmän ja työmarkkinakentän muutoksia ja pyrkii ennakoimaan muutosten vaikutuksia. Mahdollisissa ongelmatilanteissa muutosten kohteena olevat osapuolet kokoontuvat käsittelemään asiaa ja voivat tarvittaessa etsiä tapauskohtaisia ratkaisuvaihtoehtoja (ns. konsiliaatio).
Työmarkkinakeskusjärjestöt ja niiden jäsenliitot ja -organisaatiot uudistavat rakenteitaan ja toimintaansa niin, että ne vastaisivat paremmin tapahtuvia muutoksia. Toimintaa on tehostettu, liittojen ja organisaatioiden yhteistyötä on lisätty ja joissakin tapauksissa on käynnistetty yhdistämishankkeita. Kesäkuun alusta käyttöön otettava menettely täydentää tätä keskusjärjestöjen rakenteellista kehitystyötä.
Perinteiset toimialarajat ja yritysten ja organisaatioiden henkilöstörakenne sekä yksityisen ja julkisen sektorin rajat ovat muuttumassa. Jotkin perinteiset alat supistuvat, mutta toisaalta koko ajan syntyy uusia toimialoja ja uudenlaisia tuotteita ja palveluja. Palvelu- ja tuotantoketjut ulottuvat usean eri työ- ja virkaehtosopimuksen soveltamisalalle. Syntyy myös kokonaan uusia työehtosopimuksia.
Joillakin aloilla muutokset ovat johtaneet työehtosopimuksen soveltamisalaa koskevan määrittelyn tarkistamiseen tai soveltamisalan laajentamiseen, mikä on saattanut aiheuttaa sopimusrajaongelmia ja erimielisyyksiä. Ongelmia voi syntyä myös yhden sopimusosapuolen halusta tulkita soveltamisalaa aiempaa laajemmin. Allekirjoittajakeskusjärjestöt katsovat, että nyt sovitulla menettelyllä voidaan nykyistä paremmin ennakoida mahdollisia kiistatilanteita ja tukea työmarkkinajärjestelmän toimivuutta. Allekirjoitettu sopimus on luonteeltaan keskusjärjestösopimus, joka sitoo allekirjoittajajärjestöjä. Jäsenliitoille ja -organisaatioille sopimus on menettelytapasuositus.
AKAVA
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Kirkon työmarkkinalaitos
Kunnallinen työmarkkinalaitos
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK
Valtion työmarkkinalaitos