Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Jo kaksi kolmesta SAK:laisesta…

Uutinen

Jo kaksi kolmesta SAK:laisesta jäsenestä käyttää Internetiä

Jo kaksi kolmesta SAK:laisesta jäsenestä käyttää Internetiä

Luottamustehtävissä toimivista nettiä käyttää 86 prosenttia

Internetin käyttö on kasvanut SAK:n jäsenkunnassa nopeasti. Kun vuonna 2000 SAK:laisista jäsenistä vain 40 prosenttia ilmoitti käyttävänsä Internetiä, oli käyttäjien osuus vuonna 2003 noussut jo 66 prosenttiin. Kasvuprosentti on kolmen vuoden aikana ollut siten peräti 65 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi loppusyksyllä 2003 tehdystä SAK:n jäsentutkimuksesta.

Erityisesti ikääntyvien SAK:laisten Internet-käyttö on kasvanut vauhdilla, vaikka vanhemmat ikäryhmät käyttävätkin Internetiä yhä selvästi vähemmän kuin nuoremmat. Alle 30-vuotiaista SAK:laisista jo 90 prosenttia ilmoittaa käyttävänsä Internetiä, yli 50-vuotiaista 46 prosenttia. Yli 50-vuotiaiden ikäryhmässä on Internetin käyttö kuitenkin kasvanut kolmessa vuodessa peräti 83 prosenttia. Myös 40-49-vuotiaiden ikäryhmässä on Internetin käyttö lisääntynyt nopeasti.

Internetin käyttö 2000 ja 2003

Sukupuolella tai toimialalla ei tutkimuksen mukaan sen sijaan ollut merkittävää vaikutusta Internetin käyttötottumuksiin.

Ay-liikkeen Internet-palvelut on löydetty

Tutkimuksessa kysyttiin myös sitä, mihin Internetiä käytetään. Lähes kaikenlainen Internet-käyttö on yleistynyt kolmen vuoden aikana. Tyypillisimpiä käyttötapoja ovat erilaiset hakupalvelut, tiedon etsiminen kotisivuilta, sähköpostin käyttö, vapaa-ajan harrastukset ja pankkiasiat. Kutakin näistä käyttää noin kolme neljästä Internetiä käyttävästä SAK:laisesta, kun niitä kolme vuotta aikaisemmin käytti noin joka toinen SAK:lainen Internet-käyttäjä. Eniten on lisääntynyt pankkiasioiden hoito Internetin kautta.

Internetin käyttötavat 2000 ja 2003

SAK:laiset ovat myös löytämässä ay-liikkeen Internet-palvelut. Joka kolmas Internetiä käyttävä SAK:lainen ilmoittaa käyneensä oman jäsenliittonsa Internet-sivuilla, kun kolme vuotta aikaisemmin vastaava osuus oli vain 14 prosenttia. SAK:n sivuilla ilmoitti käyneensä noin joka kuudes (16 %) Internetiä käyttävä SAK:lainen. Tämä merkitsisi, että SAK:n Internet-palvelua olisi tähän mennessä hyödyntänyt jollakin tavoin jo noin 100 000 SAK:laista. Keskusjärjestön Internet-palvelun käyttö on SAK:laisten keskuudessa kuitenkin lisääntynyt selvästi hitaammin kuin ammattiliittojen omien Internet-palvelujen käyttö.

Luottamushenkilöt käyttävät Internetiä muita jäseniä aktiivisemmin

Luottamustoimiset jäsenet, kuten luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut, näyttävät tutkimuksen mukaan olevan selvästi muita aktiivisempia Internetin käyttäjiä: peräti 86 % luottamustehtävissä toimivista ilmoittaa käyttävänsä Internetiä. Luottamustehtävissä toimivien Internet-käyttöä tarkasteltaessa on tärkeää huomata, että näiden keski-ikä on korkeampi kuin liittojen jäsenten yleinen keski-ikä. Luottamustehtävissä toimivista vastaajista 76 prosenttia oli yli 40-vuotiaita, kun muista vastaajista yli 40-vuotiaiden osuus oli 62 prosenttia. Toisaalta alle 30-vuotiaita luottamustehtävissä toimivista vastaajista oli vain 7 prosenttia, kun muista vastaajista heitä oli 19 prosenttia. Kun siis Internet näyttää aineiston perusteella olevan sukupolvikysymys, valtaosa luottamustehtävissä toimivista edustaa sukupolvea, jolle Internetin käytön pitäisi olla keskimäärin vähemmän luontevaa kuin nuoremmille ammattiliittojen jäsenille.

Tutkimuksen mukaan SAK:laisista lähes puolet (46 %) käyttää Internetiä kotonaan, mutta vain reilu kolmasosa (35 %) työpaikallaan. Luottamustehtävissä toimivien keskuudessakin kotikäyttö on työpaikkakäyttöä yleisempää, mutta ero on pienempi: 67 % luottamustehtävissä toimivista käyttää Internetiä kotonaan ja 61 % työpaikalla.

Internetin käyttö - luottamusmiehet ja muut 2000 ja 2003

SAK on aktiivisesti pyrkinyt edistämään luottamustehtävissä toimivien työntekijöiden Internet-käyttöä. Syksyn 2002 tupo-neuvotteluissa SAK vaati luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen työvälineiden ajanmukaistamista. Tulopoliittiseen sopimukseen saatiinkin kohta, jonka mukaan luottamushenkilöille taattavat tavanomaiset työvälineet käsittävät myös atk-laitteet, niihin liittyvät ohjelmat sekä Internet-yhteyden ja sähköpostin.

SAK:n jäsentutkimus laadittiin yhteistyössä Vesa Seppälän (BKS-Konsultointi Oy) kanssa. Lokakuussa postitettuun kyselylomakkeeseen vastasi marraskuun puoleenväliin mennessä 1286 SAK:laisen ammattiliiton jäsentä.