Ruotsissa suuryrityksen johtaja tienasi toissa vuonna 41 teollisuustyöläisen verran
Ruotsissa ammatillinen keskusjärjestö LO virittelee uudella selvityksellään keskustelua siitä, ovatko valtaeliitin tulot nousseet liian suuriksi teollisuustyöläisten tuloihin verrattuna. LO perää keskustelua myös ay-liikkeen johtohenkilöiden korvausten tarkoituksenmukaisesta tasosta. Raportin tiedot koskevat ajanjaksoa 1950&#;82112009.
Vuonna 2009 talouselämän kärkijoukon tulot olivat 41 kertaa suuremmat kuin teollisuustyöläisten keskitulot, jotka olivat noin 2 850 euroa kuukaudessa. Liike-elämän eliitin tuloihin on laskettu heidän työ- ja pääomatulonsa sekä tulot elinkeinon harjoittamisesta. Vertailuun on sisällytetty ainoastaan palkkatyötä yrityksissä tekevät johtajat mutta ei suuria pääoman omistajia. Luvut koskevat tuloja ennen verotusta.
Taantuma pudotti huippujohtajien tuloja
Syksyllä 2008 alkanut kansainvälinen taantuma pudotti talouselämän huippujen tuloja verrattuna teollisuustyöläisten tuloihin. Vuonna 2007 eliitti hankki peräti 51 kertaa enemmän kuin teollisuustyöläiset keskimäärin.
Ero johtajien ja työntekijöiden palkkojen välillä ei ole aina ollut läheskään näin suuri. Vuonna 1950 huipulla ansaittiin 27-kertaisesti, mutta sen jälkeen suhde asteittain pieneni ja oli 10-kertainen vuonna 1980. Kolmen viimeisen vuosikymmenen aikana huippujohtajien tulot ovat taas nousseet jyrkästi teollisuustyöläisten palkkoihin verrattuna.
LO:n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin arvelee, että kuilu johtajien ja rivipalkansaajien tulojen välillä laski taantuman aikana ainoastaan tilapäisesti ja että pian johtajien tulot paisuvat entistä suuremmiksi tavallisiin palkansaajiin verrattuna.
LO:n johtajalle 3,5 työläisen palkka
LO:n selvityksessä verrataan myös valtion sekä suurimpien kuntien ja työmarkkinajärjestöjen johtajien tuloja teollisuustyöläisten ansiotasoon. LO:n puheenjohtaja itse tienaa yhtä paljon kuin 3,5 keskituloista teollisuustyöläistä yhteensä. Suhde on pysynyt samantapaisena vuodesta 1950 lähtien. Se on vaihdellut 3,1:n ja 4,3:n välillä. Lundby-Wedinin mielestä oikean tason määrittely LO:n puheenjohtajalle on vaikeata.
Nyt se on samalla tasolla kuin suurimpien ay-järjestöjen johtajien keskipalkat, mutta vain kolmasosa keskeisten työnantajajärjestöjen johtohenkilöiden tuloista.