SAK:n jäsenkyselyn tulos: Tulospalkkiot kannustavat parempaan suoritukseen, mutta lisäävät suorituspainetta (2.2.1999)
Tulos- ja voittopalkkiota saaneet SAK:laiset näkevät palkkiojärjestelmissä sekä myönteisiä että kielteisiä piirteitä. Yli puolet (60%) katsoo, että järjestelmä kannustaa tekemään työn entistä paremmin ja nopeammin. Toisaalta taas puolet (50%) ilmoittaa, että oman kokemuksen mukaan tulospalkkiot lisäävät liikaa kiirettä ja suorituspainetta työssä. 56 %:n mielestä palkkausjärjestelmässä pitäisi kuitenkin mieluummin kehittää sopimuspalkkoja kuin tulos- ja voittopalkkiojärjestelmää. Tiedot käyvät ilmi SAK:n viime syksynä tekemästä jäsenkyselystä, johon vastasi 856 SAK:laista.
Puolet vastaajista (51%) ilmoittaa olevansa tyytyväinen nykyiseen palkkiojärjestelmäänsä ja näyttää siltä, että palkkiojärjestelmiä ei haluta lisätä. Joka toinen (52%) vastaaja ei nimittäin halua, että nykyistä suurempi osa ansioista muodostuisi tulos- ja voittopalkkiojärjestelmän perusteella.
Optiojärjestelyt epäoikeudenmukaisia tulokset jaettava koko henkilöstölle Valtaosa SAK:n jäsenistä (87%) on sitä mieltä, että palkitsemisjärjestelmien tulisi olla samat yrityksen koko henkilöstölle, koska yrityksen tulokseen vaikuttaa koko henkilöstön työpanos. Vain 18% katsoo, että johtajat ovat oikeutettuja optioihin, koska yhtiön menestys riippuu viime kädessä johdon ratkaisuista.
SAK:laisten suhtautuminen optiojärjestelyihin yleensä on hieman epävarma. Vajaa puolet vastaajista (45%) katsoo, ettei optiojärjestelyjä pitäisi käyttää lainkaan palkitsemisjärjestelminä. Kuitenkin yhtä moni (43%) ei osaa ottaa asiaan kantaa. Luottamushenkilöistä taas reilusti yli puolet (63%) katsovat, ettei optioita tule lainkaan käyttää palkitsemiseen.
Joka viides SAK:lainen tulos- ja voittopalkkioiden piirissä Joka viides (21%) SAK:n jäsenkyselyyn vastanneista on tulospalkkajärjestelmän tai voittopalkkiojärjestelmän piirissä. Palkkiot perustuvat yrityksen voittoon, tuottavuuteen tai muuhun yrityksen tulosta kuvaavaan mittariin. Useimmilla tulokseen tai voittoihin perustuva palkkio oli vuonna 1997 alle viisi prosenttia kokonaisansioista.
Palkkiojärjestelmät ovat SAK:n jäsenkyselyn mukaan yleisimpiä teollisuudessa ja miesten ammateissa. Miehistä kaksi kolmesta (64%), mutta naisista vain joka kymmenes (13%) on tulos- tai voittopalkkiojärjestelmän piirissä. Järjestelmät koskevat teollisuuden vastaajista 30 prosenttia, palvelualan vastaajista 14 prosenttia ja julkisen sektorin vastaajista 9 prosenttia.
Lisätietoja: suunnittelija Marja Erkkilä, puh. (09) 7721 456 tai 040 – 731 2389