Työnantajan oikeuteen tarkkailla työntekijän sähköpostin tunnistetietoja ehdotetaan tarkkaan rajattuja menettelysäännöksiä
Työnantajalle esitetään oikeutta tietyissä tilanteissa käsitellä sähköpostin tunnistamistietoja. Tätä koskeva muutosesitys sähköisen viestinnän tietosuojalakiin on parhaillaan valmisteltavana liikenne- ja viestintäministeriössä. Käsittelyoikeus on työmarkkinajärjestöjen ehdotuksessa sidottu vain tiettyihin rikoksiin, joita ovat viestintäverkon ja sen palvelujen luvaton käyttö sekä toisaalta yritysvakoilu, yrityssalaisuuden rikkominen ja yrityssalaisuuden väärinkäyttö. Ehdotuksen perustana on EU:n direktiivi, jonka pohjalta vastaavansisältöistä lainsäädäntöä on tehty myös muissa EU-maissa. Ehdotuksen takana ovat kaikki muut työmarkkinakeskusjärjestöt paitsi AKAVA.
Tunnistamistiedoilla tarkoitetaan sähköpostin vastaanottajaa ja lähettäjää. Muutosesityksen tarkoituksena on nykyistä paremmin turvata yritysten ja työpaikkojen huomattavan arvokkaita liike- ja ammattisalaisuuksia. Näitä vaarantavia rikoksia ovat yritysvakoilu, yrityssalaisuuden rikkominen ja yrityssalaisuuden väärinkäyttö. Lakiehdotus rajaakin tunnistamistietojen käsittelyn ainoastaan sellaisiin yrityksiin ja työpaikkoihin, joilla on arvokkaita yrityssalaisuuksia. Esityksen myötä yrityksillä olisi nykyistä paremmat edellytykset saattaa merkittävät yrityssalaisuusloukkaukset poliisin esitutkintaan. Lakiehdotuksella pyritään myös estämään työnantajan kustantamien viestintäverkkojen luvatonta käyttöä.
Työnantaja saisi lakiesityksen mukaan ainoastaan oikeuden käsitellä tunnistamistietoja. Työnantajalla ei sen sijaan jatkossaan olisi oikeutta sähköpostin sisältöteksteihin. Työnantajan, joka ryhtyy käsittelemään tunnistamistietoja, tulisi ehdotuksen mukaan ennen käsittelyn aloittamista tehdä yksilöity ja perusteltu ilmoitus asiasta tietosuojavaltuutetulle. Tietosuojavaltuutetun toimistolla on valvontavaltuudet tunnistamistietojen asianmukaisen käsittelyn varmistamiseksi.
Työnantajan tulisi myös laatia kirjallinen ohje tunnistamistietojen käsittelystä ja käsittelyn perusteista työpaikalla. Tunnistamistietoja saisivat käsitellä vain ne työnantajan palveluksessa olevat henkilöt, joiden tehtäviin tunnistamistietojen käsittely asiallisesti ja perustellusti kuuluu. Nämä henkilöt tai tehtävänimikkeet tulisi etukäteen määritellä. Työpaikalla tapahtuva tunnistamistietojen käsittely ja siitä laadittavat ohjeistukset kuuluisivat normaalin yhteistoimintamenettelyn ja tiedottamisen piiriin.
Sähköisen viestinnän tietosuojalain muutos (tunnistamistietojen käsittely ja luovutusoikeudet) (liikenne- ja viestintäministeriö)
Lisätietoja
SAK:n lakimies Timo Koskinen, puh 040 731 2387