Kaikista laatuasioista sopu
Tuloneuvottelujen työelämätyöryhmä sai työnsä päätökseen maanantaina aamuseitsemältä. Kaikista tuposopimukseen liittyvistä laadullisista asioista on siten saatu aikaan neuvottelutulos. Tulos vahvistaa työntekijöiden muutosturvaa irtisanomistilanteissa ja tuo parannuksia luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen asemaan. Laatuasioihin sisältyy myös tilaajan vastuu ja kirjaus ammattiliittojen kanneoikeudesta.
Työelämän muutosturva vahvistuu
Taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanotuille yksityisen ja julkisen sektorin työntekijöille tulee oikeus henkilökohtaiseen työllistymisohjelmaan ja korotettuun koulutustukeen, jonka kustannuksista työnantajat vastaavat kollektiivisesti. Työllistämisohjelman laatii työvoimaviranomainen. Tuen maksaa työttömyyskassa ja se rahoitetaan korottamalla työnantajilta perittävää työttömyysvakuutusmaksua.
Ohjelman piiriin pääsy edellyttää kolmen vuoden työhistoriaa, määräaikaisilla työntekijöillä edellytyksenä on kolmen vuoden palvelusaika samalla työnantajalla yhdessä tai useammassa, toisiaan lyhyin väliajoin seuranneessa työsuhteessa. Tuen edellytyksenä on myös 10 kuukauden jäsenyys työttömyyskassassa.
Palkallista vapaata työnhakuun
Työntekijä voi irtianomisaikana käyttää palkallista vapaata esim. työnhakuun ja koulutukseen 5-20 päivää riippuen irtisanomisajan pituudesta. Työsuhteen päättymisen jälkeen työllistymisohjelmaan osallistuvalla työntekijällä on oikeus saada korotettua tukea enimmillään 185 päivän ajan.
Korotetun koulutustuen suuruus on 65 prosenttia päiväpalkan ja työttömyyspäivärahan perusosan erotuksesta. Jos työntekijän kuukausitulot ovat yli 2084,40 euroa, tuki on 37,5 prosenttia rajan ylittävästä määrästä. Esimerkiksi 2000 euron kuukausipalkalla korotetun koulutustuen määrä on 13 euroa päivässä, yhteensä 280 euroa kuussa.
Korotettu koulutustuki ei muuta erorahalisän saamisedellytyksiä. Jos sama henkilö on oikeutettu sekä korotettuun koulutustukeen että erorahalisään, ei tuki kuluta erorahalisää. Erorahalisää voidaan maksaa 150 päivän ajalta 20 vuotta työelämässä olleille, tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille.
Tilaajan vastuuta lisätään
Tilaajan vastuuta lisätään sopimusteitse ja lakimuutoksin. Lainsäädäntömuutosten valmistelu tulee työministeriön kolmikantaiselle ULTEVA II -työryhmälle. Järjestöt perustavat myös työryhmän valmistelemaan menettelytapoja, joilla harmaata taloutta voidaan vuokratyö- ja alihankintatilanteissa estää.
Lisäksi neuvotteluissa sovittiin keskusrikospoliisin harmaan talouden valvontayksikön vakinaistamisesta ja viranomaisyhteistyön tiivistämisestä harmaan talouden torjumiseksi. Julkisia hankintoja koskevassa lainsäädäntöuudistuksessa työehtokysymykset huomioidaan ILO:n sopimusten pohjalta.
Kanneoikeus selvittelyyn työryhmään
Ulkomaalaisten työntekijöiden työehtoja selvittämään perustetaan kolmikantainen työryhmä, joka selvittää mm. EU-maiden lainsäädäntöä ja kokemuksia järjestöjen kanneoikeudesta. Tämän selvityksen perusteella arvioidaan mahdolliset lainsäädännön muutostarpeet.
Luottamushenkilöiden asemaan parannuksia
Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen tiedonsaantioikeudet ja koulutusmahdollisuudet paranevat ja luottamushenkilöiden keskinäistä asemaa tasavertaistetaan. Viimeksi mainittu koskee koulutusmahdollisuuksia, ajankäyttöä ja maksettavia korvauksia.
Tiedonsaantioikeuksia työvoiman käytöstä lisätään mm. palkkauksen ja palkkausjärjestelmien, henkilöstöryhmien ja työvoiman käyttötapojen osalta. Muutoksia pohtimaan perustetaan kolmikantainen työryhmä, jonka määräaika päättyy 30.9.2005.
Koulutusmahdollisuuksia kehitetään tuottamalla työntekijöiden ja työnantajien edustajille yhteinen koulutusaineisto. Lisäksi verkko-opetusmahdollisuus otetaan osaksi luottamushenkilöiden koulutusta. Koulutusmahdollisuuksia kehittämään perustetaan kaksi työryhmää.
Ammatillista koulutusta edistetään
Jo aiemmin neuvotteluissa sovittiin ammattitutkintostipendin korottamisesta 236 eurosta 330 euroon elokuusta 2005 alkaen. Samalla stipendin ehtona oleva 30 vuoden alaikäraja poistetaan ja 60 vuoden yläikäraja nostetaan 63 vuoteen.
Lisäksi on sovittu sektorikohtaisten henkilöstön kehittämisohjelmien tukemisen jatkamisesta. Valtiovallalle esitetään ammatillisen aikuiskoulutuksen määrärahojen korottamista ja riittävien määrärahojen varaamista nuorten koulutuspaikkoihin ja työpajatoimintaan sekä lisäpaikkoja oppisopimuskoulutukseen.
Tasa-arvoa edistetään monin toimin
Neuvotteluissa on myös sovittu samapalkkaisuusohjelmien edistämisestä ja työn vaativuuden arviointiin perustuvia palkkausjärjestelmiä kehittävän TASE-työryhmän työn jatkamisesta.
Tasa-arvosuunnitelmien toteuttamista edistetään tiedotushankkeella yhdessä STM:n kanssa. Järjestöt laativat myös suosituksen työehtosopimusten sukupuolivaikutusten arvioinnista.
Työaikapankkien käytöstä valmistui neuvottelujen aikana suositus sekä kirjaus tarvittavasta lainsäädäntövalmistelusta. Järjestöt perustavat työryhmän seuraamaan pankkien käyttöä sekä niiden käyttöön liittyviä esteitä ja työsuojelunäkökohtia.
Paikallista sopimista kehitetään
Neuvotteluissa on sovittu myös paikallisen sopimisen kehittämisestä molempien osapuolten tarpeista lähtien. Liitto-osapuolten välillä käynnistetään alakohtainen selvitystyö, jonka pohjalta keskusjärjestöt voivat myöhemmin tehdä yhteisen tilannearvion paikallisesta sopimisesta.
Alakohtaiseen selvittelyyn siirrettävät teemat liittyvät mm. työaikakysymyksiin, alihankinnan pelisääntöihin, markkinatilanteen yhteiseen arviointiin sekä palkkaus- ja sopimusjärjestelmien kehittämiseen.
Paikallisen yhteistyön kokonaisuus merkitsee uutta elementtiä tupossa. Keskusjärjestöjen sopimien ja liittosovellutusneuvotteluissa vahvistettavien asioiden sekä jatkuvan sopimisen teemojen rinnalle syntyy työlista asioista, joita liitto-osapuolten toivotaan sopimuskauden aikana yhdessä kehittävän.
Lisätietoja tupo-neuvotteluista osoitteessa www.sak.fi/tupo.
Yksittäiset tuponeuvotteluissa sovitut asiat tulevat voimaan vain, jos tuposopimus syntyy.