Ruukilla asioihin puututaan ennakkoon
Ruukki Metalsin putkitehtaalla mikään vaaratilanne ei ole liian pieni raportoitavaksi ja selvitettäväksi. Näin toteaa hankolaisen Ruukki Metalsin putkitehtaan työsuojeluvaltuutettu Ulf Heimberg.
Sama ajattelutapa on vallalla Rautaruukki-konsernin kaikessa toiminnassa. Totuttuja rutiineja voidaan muuttaa parempaan suuntaan pitkäaikaisella ja tietoisella työllä.
? Kyse ei ole vain siitä, että hyvä työympäristö auttaa työnantajaa lisäämään tuottoa. Kysymys on myös huolenpidosta, Ulf Heimberg toteaa.
? Myös henkilöstö osallistuu aktiivisesti, ja siitä olemme kiitollisia, sanoo työsuojelupäällikkö Ben Jansson.
Tyypillisin tapaturma on sormien joutuminen puristuksiin, tavallisimmin huoltotöissä tai jossain muussa poikkeustilanteessa.
Sääntöjä noudatettava huolellisesti
Kypärät, suojalasit, kuulosuojaimet ja turvajalkineet ovat itsestään selvästi pakollisia. Vilkkaan trukkiliikenteen takia myös matkapuhelimen käyttö tehdasalueella on kielletty. Ja portaita noustessa pidetään kiinni kaiteesta, myös kun tullaan portaita alas.
? Portaissa suurin osa onnettomuuksista tapahtuu viimeisellä askelmalla, kun ihminen on henkisesti askeleen edellä. Tällaisen jutun oppiminen vie jonkin aikaa, mutta muutamassa kuukaudessa ihminen alkaa toimia näin joka paikassa. Säännöt koskevat kaikkia, myös johtoporrasta. Poikkeuksia ei ole, Ulf Heimberg korostaa.
Hän jatkaa ja sanoo, ettei työsuojelu pääty tehtaan portille. Samaa turvallisuusajattelua kannattaa hyödyntää myös matkalla töihin ja kotiin, ja mieluusti kotonakin.
? Luulenpa, että iso osa meidän työntekijöistämme käyttää suojalaseja kotona ruohonleikkuussa. He tietävät, että kiven kimpoaminen on aina mahdollista.
Kaikista vaaroista raportoidaan
Lain mukaan kaikista työpaikalla ilmenevistä vaaratilanteista pitää raportoida, yhtä lailla läheltä piti -tilanteista kuin varsinaisista tapaturmistakin. Mutta käytännössä raportointiin ei usein viitsitä ryhtyä, jos tilanteesta selvitään pelkällä säikähdyksellä.
Mutta vaikka itse selviäisikin tapahtuneesta ilman vahinkoja, jollekin toiselle samaan tilanteeseen joutuvalle seuraukset voivat olla jopa kohtalokkaat. Neljä henkeä voi esimerkiksi liukastua suihkuhuoneessa peräjälkeen, eikä heille käy kuinkaan. Viides sitten saattaakin jo iskeä päänsä kaakeleihin.
Kaikki vaaratilanteet kannattaa ilmoittaa, kun asioita tarkastellaan vakuutuksen näkökulmasta. Vamma voi paljastua samana päivänä tai vasta parin päivän kuluttua, jolloin voikin olla vaikeampi todeta, mitä on tapahtunut.
Vaaroista ilmoittaminen helpoksi
Hangon putkitehtaalla on pyritty muuttamaan asenteita ja kaikilla työvälineillä on paikkansa. Kaikista vaaratilanteista on kerätty tietoa järjestelmällisesti jo 2000-luvun alusta alkaen.
? Laadimme oman lomakkeen, joka on yksinkertainen ja hyvä: muutama rastittava ruutu ja muutama rivi, joille mahtuu lyhyt kuvaus tapahtuneesta. Tehtaan pohjapiirroksen voi ruksata, missä oli vaaratilanteen sattuessa, ja ihmistä esittävään kuvaan merkitään, mihin kohtaan vamma olisi voinut tulla.
Lomakkeet käydään lävitse ja tilanteista ilmoittaneille työntekijöille ilmoitetaan, mitä korjaavia toimenpiteitä on tehty.
Vuonna 2006 vaarallisista tilanteista ilmoittaminen muutettiin koko Rautaruukilla sähköiseksi. Koska Hangossa huomattiin, että jotkut työntekijät eivät halunneet käyttää uutta tekniikkaa, paperilomakkeet palautettiin vaihtoehdoksi. Ilmoituskynnyksen on oltava mahdollisimman alhainen.
Kaikki tapaukset käsitellään
Johdon maanantaikokous alkaa aina turvallisuustilanteen tarkastelulla ja siellä käsitellään myös vaaratilanteet, joista ei ole aiheutunut henkilövahinkoja, kertoo Ben Jansson.
? Jokainen tapahtuma käsitellään kokouksessa myös erikseen niin, että työnjohtajat seuraavat työtä ja selvittävät, kuinka vaaratilanne pääsi syntymään. Kun sattuu tapaturma, koko konsernille on ilmoitettava vuorokauden sisällä, mitä tapahtui ja mihin korjaaviin toimiin on ryhdytty, hän korostaa.
Kokousten pöytäkirjat ja konsernin sisällä tapahtuneita tapaturmia koskevat tiedot ovat esillä myös tehdassalien ilmoitustauluilla.
Kaikilla on työturvallisuuskortti
Tapaturmien lukumäärä on minimoitavissa teknisillä ratkaisuilla, mutta aina kun ihmisiä on mukana, on olemassa mahdollisuus virheisiin. Siksi työntekijöiden koulutus on tärkeä asia.
? Koulutus on viimeisten seitsemän, kahdeksan vuoden ajan ollut erittäin voimaperäistä. Kaikilla on nyt työturvallisuuskortti ja meillä on omaa henkilökuntaa, joka pystyy huolehtimaan koulutuksesta. Itse hoidan trukinkuljettajien koulutusta, Ulf Heimberg kertoo.
Jonny Smeds