Ruotsin ay-liike purkaa ay-johtajien ns. laskuvarjosopimukset
Ruotsissa ammatillinen keskusjärjestö LO ja kymmenkunta ammattiliittoa turvaa johtajilleen hyvän toimeentulon siinäkin tapauksessa, että he luopuvat tehtävistään vapaaehtoisesti ja lopettavat kokonaan työnteon. Järjestelmä otettiin käyttöön 1990 samanaikaisesti, kun ay-johtajien tehtävät muutettiin vakituisista määräaikaisiksi. Syksyn aikana asiasta on noussut kohu muun muassa Dagens Nyheterin julkaisemien juttujen pohjalta. Julkisessa keskustelussa ay-johtajien ns. laskuvarjosopimukset on leimattu epäoikeudenmukaisiksi.
Järjestelmässä tehtävistään luopuva, johtopaikoille vähintään kolmasti valittu, 40 vuotta täyttänyt ay-johtaja saa eläkeikäänsä asti 78 prosenttia palkastaan. Alle 40-vuotiaalle maksetaan korkeintaan 50 prosenttia palkasta. Muut tulot vähentävät laskuvarjosopimuksen perusteella maksettavaa korvausta.
LO:n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin teetätti jo keväällä selvityksen laskovarjosopimusten taloudellisista seurauksista. Sen mukaan järjestelmän perusteella 13 entistä ay-johtajaa on saanut 12 vuodessa yhteensä yli 12 miljoonaa kruunua (kruunu on 0,11 euroa). Toissa viikolla Lundby-Wedin ilmoitti, että järjestelmää tullaan muuttamaan. Hän arveli, että LO:n hallitus ottaa kantaa asiaan vielä ennen vuoden vaihdetta.
Julkiseen keskusteluun on vedetty myös ay-johtajien sivutulot. Pääosin ne koostuvat palkkioista, joita yritykset ja valtion laitokset maksavat hallitustensa jäsenille. Ruotsalaisten lehtitietojen mukaan sivutulot yli kaksinkertaistavat eräiden ay-johtajien runsaan 40 000 kruunun bruttotulot kuukaudessa.
LO:n verkkojulkaisussa haastateltu Lundby-Wedin muistuttaa, että suurimmillaankin ay-johtajien tulot ovat pienet liike-elämän johtajien ansiotasoon verrattuna.
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut