Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n johtaja Lauri Lyly: Suom…

Uutinen

SAK:n johtaja Lauri Lyly: Suomen Yrittäjät haluavat luoda yt-paniikkia

Lauri Lyly

SAK:n johtajan Lauri Lylyn mielestä Suomen Yrittäjien asema suomalaisessa työmarkkinapolitiikassa alkaa olla huolestuttava. Hänen mielestään SY:n toiminta – ei vähiten ajankohtaisen yt-lain käsittelyn yhteydessä – alkaa näyttää siltä, että se haluaa työpaikoille lisää isäntävaltaa, ei työntekijöiden tasavertaista kohtelua.

– Mihin SY on nyt unohtanut aikaisemmat puheensa, joiden mukaan työllistymisen tärkeimmät esteet ovat olleet työvoiman saatavuus, osaaminen ja kysynnän epävakaus. Yt-lain uudistamisen yhteydessä SY:n mielestä pahin työllistymisen este onkin työpaikkojen yhteistoiminnan parantaminen, Lyly sanoi sunnuntaina Tampereella.

Hän huomauttaa, että työpaikoilta kuuluu aivan toisenlainen viesti kuin yrittäjät huutavat julkisuuteen. Siellä hänen mukaansa halutaan ja tarvitaan enemmän yhteistoimintaa. Lylyn mukaan vain sillä tavalla syntyy hyvä tuottavuus yrityksissä. Siis yhdessä tekemisestä, ei sanelusta ja yt-paniikin luomisesta.

Lylyn mukaan yrittäjät näkevät yt-lakiesityksessä sellaisia mörköjä, joita ei ole olemassa. Hänen mielestään siellä ei ole mitään sellaisia velvoitteita, joita hyvä yritys ja sen hyvä henkilöstöpolitiikka ei normaalistikin hoitaisi.

– Uudessa yt-lakiesityksessä yrityksen koko otetaan monessa kohdassa huomioon. Henkilöstön määrä säätelee esimerkiksi sitä, missä laajuudessa eri asioita on käytävä lävitse. Kaikkiaan lakia on yksinkertaistettu ja tuotu lähemmäksi työpaikan arkipäivää. Irtisanomistilanteisiin liittyvä sanktiokin pieneni euromääräisesti.

Lylyn mielestä olisi hyvä kuulla, mitkä lakiin sisältyvät asiat ovat SY:n mielestä turhia. Hän arveleekin, että suurinta ääntä pitävät juuri ne yrittäjät, joiden yrityksissä asiat eivät ole kunnossa. Hän suosittaakin, että yt-lain kriitikot ottaisivat 15 minuuttia aikaa ja tutustuisivat uuteen lakiesitykseen.

– Niillä yrityksillä, jotka hoitavat asiansa, ei ole minkäänlaisia ongelmia. Hyviä käytäntöjä yritetään vain vahvistaa. Eikö esimerkiksi ole hyvä, että työpaikoilla tehtäviä päätöksiä joudutaan perustelemaan.

Yrittäjien purnaus tuntuu oudolta siitäkin syystä, että toisaalta he jatkuvasti vaativat paikallisen sopimisen lisäämistä. Nyt kun sitä on tehty tämän lakiesityksen avulla, reaktio onkin tällainen, Lyly ihmettelee.

Lue myös

SAK:n Ihalainen yt-lain ratkaisusta: Tasapainoinen kokonaisuus työelämän kehittämiseksi (tiedote 2.11.2006)

Lisätietoja

SAK:n edunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly, puhelin 050 68 293