Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Yt-neuvottelujen määrä on tupl…

Matti Tukiainen

Uutinen

Yt-neuvottelujen määrä on tuplaantunut viime vuodesta

Työnantajien aikeet vähentää työntekijöitä ovat alkuvuonna olleet kolme kertaa suurempia kuin viime vuoden alkupuoliskolla. SAK:n keräämien tilastojen mukaan irtisanomisuhan alla oli tammi–kesäkuussa yli 13 800 henkilöä, kun heitä viime vuonna samaan aikaan oli noin 4 500.

Yt-neuvotteluissa irtisanomisuhka näkyi siten, että uhan alla olevien määrä kaksinkertaistui viime vuoteen verrattuna. Viime vuoden alkupuoliskolla yt-neuvottelut koskivat 17 400 työntekijää ja tänä vuonna jo 38 000:a.

Suurimmat irtisanojat ovat olleet Puolustusvoimat (1200 työntekijää), Nokia (1000 työntekijää) ja Nokia Siemens Networks (624 työntekijää). Irtisanottuja oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 8 300. Irtisanomisissa ero viime vuoteen oli noin 2 700 työntekijää eli 49 prosenttia. Lähes puolet irtisanomisista kohdistui pörssiyhtiöihin.

– Luvut kertovat karun totuuden Suomen työllisyyden kehityksestä. Uutta tilanteessa on se, että suurimmat irtisanomiset ovat julkisen sektorin puolella, toteaa SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen.

– Onneksi huikeasti kasvanut työntekijöiden irtisanomisuhka ei näy ihan yhtä huimana irtisanomisten lisääntymisenä. Ilmeisesti yrityksissä on uskottu taloudellisen tilanteen paranemiseen ja joko lomautettu tai pidetty väki töissä, Tukiainen jatkaa.

Elektroniikkateollisuudessa eniten yt-neuvotteluja

Yt-neuvotteluja toimialoittain tarkasteltaessa esiin nousee metalliteollisuus, Nokian myötä erityisesti elektroniikkateollisuus. Seuraavina erottuvat yksityiset palvelualat: sanomalehtien kustantaminen (mm. Alma Media) sekä ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus (mm. Tieto, Ixonos). Samat alat korostuivat viime vuonnakin, mutta eivät yhtä voimakkaasti.

– Huonossa taloudellisessa tilanteessa todella mitataan työnantajien yhteiskunnallinen vastuu. Vähintä mitä voi tehdä, on tarjota irtisanotuille kunnon tuki uudelleentyöllistymiseen tai -kouluttautumiseen. Aina on hyvä muistaa, että laskun jälkeen tulee nousu, joten työvoimasta kannattaa pitää kiinni vaikka sitten lomautuksilla ja panemalla väki koulutukseen huonoksi ajaksi, Tukiainen painottaa.

Tiedot käyvät ilmi SAK:n tilastosta, jossa seurataan kahdesti kuussa irtisanomisten ja yt-neuvottelujen määrää Suomessa. Luvuissa näkyvät yt-neuvottelut, joista oli ilmoitettu kesäkuun loppuun 2012 mennessä.

Tilastot:

Irtisanomisia, lomautuksia ja yt-neuvotteluja 1.1.-29.6.2012
Irtisanomisia, lomautuksia ja yt-neuvotteluja 1.1.-29.6.2012, pörssiyhtiöt
Yt-neuvottelujen kuukausivertailut 2011-2012
 

Lisätietoja:

työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen, puh. 0400 600 099,
tilastoasiantuntija Tytti Jäppinen, puh. 040 768 7731