Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Merimies-Unioni vastustaa lako…

Uutinen

Merimies-Unioni vastustaa lakolla halpatyövoiman käyttöä

Myös osa Connex Oy:n bussien kuljettajista lakossa

Lue myös SAK:n tiedote asiasta

Merimies-Unioni laajentaa tänään Bore-varustamossa alkanutta lakkoaan. Kiistan taustalla on Boren aikomus korvata suomalaiset merimiehet filippiiniläisellä halpatyövoimalla kahdella rahtialuksellaan.

Merimies-Unioni syyttää Rettig-konserniin kuuluvaa Borea ahneudesta ja peräänkuuluttaa työnantajalta vastuullisuutta. Varustamo irtisanoo 14 suomalaista merimiestä Englannin kanaalissa liikennöiviltä kahdelta alukseltaan. Unionin puheenjohtajan Simo Zittingin mukaan irtisanomisten vaikutus on kaksinkertainen, sillä laivoilla käytetään paljon määräaikaisia työntekijöitä.

Laivojen päällystö säilyy suomalaisena. He saavat korvauksen siitä, että työskentelevät filippiiniläisten kanssa. Erityisesti Merimies-Unionissa paheksutaan päällystölle jaettua filippiiniläisten merimiesten käyttöopasta , jossa neuvotaan, miten filippiiniläisiä merimiehiä on käsiteltävä.

Lakko laajenee tänään koskemaan kaikkia Suomen varustamoyhdistyksen jäsenvarustamoiden kuivarahtialuksia, kun ne saapuvat suomalaisiin satamiin. Lähipäivien aikana lakkoon tulee mukaa vajaat kymmenen alusta.

Merimies-Unioni huomauttaa, että muiden suomalaisvarustamoiden tapaan myös Bore nauttii valtion tukitoimia, joiden tavoitteena on turvata suomalaisten merenkulun työpaikkojen säilyminen.

Merimies-Unioni on haastanut Boren ja Suomen Varustamoyhdistyksen työtuomioistuimeen voimassa olevan työehtosopimuksen rikkomisesta. Työnantajapuoli on puolestaan haastanut ammattiliiton tuomioistuimeen laittomasta lakosta. Työtuomioistuimen kantaa kiistaan odotetaan perjantaina.

Connexin kuljettajia lakossa

Osa Connex Oy:n bussien kuljettajista on lakossa tänään Helsingissä ja Vantaalla. Työntekijöiden mielestä työnantaja ei noudata työterveyslakia. Työnseisauksella kuljettajat vaativat parannusta taukoaikoihin ja puutteellisiin taukotiloihin. Kuljettajat joutuvat esimerkiksi viettämään lakisääteisiä taukoja busseissa, jolloin heillä ei ole mahdollisuutta ruokailuun tai WC:ssä käyntiin.

Asiasta on käyty neuvotteluja viime keväästä lähtien. Lakossa on vajaat 400 Connex-yhtiöiden kuljettajaa.