Perhevapaauudistuksen jämähtäminen pettymys
SAK ihmettelee hallituksen haluttomuutta aloittaa perhevapaauudistus. Tässä tilanteessa olisi pitänyt löytyä poliittista tahtoa ottaa käyttöön kaikki työllisyyskeinot.
– SAK:n edistämän perhevapaauudistuksen jumiutuminen puoliväliriiheen ei ilahduta. Jatkamme kuitenkin sen viemistä eteenpäin, sillä nykyistä joustavammilla perhevapailla on iso merkitys naisten asemalle työelämässä, johtaja Saana Siekkinen huomauttaa.
Työnteon kannustimiin hallitus on löytynyt inhimillisiä ratkaisuja. Päivähoitomaksujen alentaminen ja liikkuvuuden kannustaminen ovat tehokkaita keinoja parantaa työllisyyttä. Myös työvoimapalveluihin satsaaminen on oikea ratkaisu.
– Sen sijaan työttömiä uhkaa edelleen työttömyysturvan niin sanottu aktiivimalli, joka tarkoittaa monelle lähes viiden prosentin leikkausta työttömyysturvaan. SAK ei tätä hyväksy, sanoo Siekkinen ja muistuttaa, että työttömyysturvan leikkaamisen lisäksi hallitus valmistelee uusia kiristyksiä karensseihin.
Nollatuntisopimusten epäkohdat ratkottava
Nollatuntisopimusten epäkohdat ovat olleet jo pitkään kaikkien tiedossa, joten SAK olisi edellyttänyt jo ratkaisuja. Jatkuva selvittäminen ei auta epävarmassa työsuhteessa olevia.
– Työajan vakiintumisesta tulee säätää laissa. Nolla tuntia ei ole työaika.
Hallitus antoi eilen eduskunnalle esityksensä ammatillisen koulutuksen reformista. SAK kiittää uudistuksen etenemistä.
– Jättimäisten leikkausten jälkeen koulutuksen järjestäjät kuitenkin vähentävät jatkuvasti henkilöstöä ja opetuksen määrä on jo supistettu. Ammatilliseen koulutukseen tuodaan työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen koulutussopimus. SAK vaatii edelleen, että työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen on määriteltävä enimmäiskesto. Uhkana on muutoin, että opiskelijoilla ryhdytään teettämään palkatta palkallisen työn piiriin kuuluvia tehtäviä, Siekkinen huomauttaa.
Palkansaajien verotusta ei saa kiristää
SAK pitää hallituksen linjamuutosta tutkimus- ja innovaatiopolitiikassa tervetulleena, vaikka lisärahoitus Tekesille ja Suomen Akatemialle ei vielä riitä nostamaan Suomea innovaatiokehityksen kärkimaaksi. Myös matkailun huomioiminen 50 miljoonalla eurolla saa kiitosta.
Harmaan talouden torjuminen laajentamalla veronumeroa siivousalalle ja telakoille puolestaan helpottaa rehellisten yrittäjien kilpailuasetelmaa.
Hallitus on jo aiemmin ilmoittanut siirtävänsä verotuspäätökset syksyyn. SAK odottaa hallitukselta edelleen, ettei se kiristä palkansaajien verotusta ensi syksyn budjettiriihessä.
– Palkkaverotuksen kiristymisen estämiseksi kilpailukykysopimuksesta johtuvat eläke- ja sosiaaliturvamaksujen korotukset on kompensoitava kahden seuraavan vuoden ajan kaikilla palkkatasoilla, painottaa SAK:n johtaja Saana Siekkinen.