Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Apulaisjohtaja Ari Seger: TT:l…

Uutinen

Apulaisjohtaja Ari Seger: TT:llä laihat eväät työllisyysasteen nostamiseksi

Ari Seger

– TT:n viimeaikaiset eväät työllisyysasteen nostamiseksi ovat erittäin laihat. Esitykset nuorten ja pitkäaikaistyöttömien palkka-alesta sekä pätkätyön lisäämisestä ovat pikemminkin jarruna suomalaisten yritysten ja työyhteisöjen kehittämiselle, totesi apulaisjohtaja Ari Seger tänään Lahdessa.

– Alemman palkan maksamisen hyödyistä nuorten työllistymisessä ei ole näyttöä. Metalliteollisuudessa sitä kokeiltiin ja siitä luovuttiin. Alle työehtosopimusten jäävän palkan maksaminen nuorille olisi myös väärä signaali nuorten arvostamisesta ja sisältäisi ikäsyrjinnänkin piirteitä. Sitä paitsi lähes kaikissa työehtosopimuksissa on nuorten, opiskelijoiden ja vajaatyökykyisten palkat määritelty yleensä erikseen ja ne toimivat. Myös TT:n esitys pitkäaikaistyöttömän tuplarankaisemisesta alemmalla palkalla pitkän kestäneen työttömyyden lisäksi on käsittämätöntä, Ari Seger sanoi.

Jotta Suomi selviää kuivin jaloin tulevasta suuresta sukupolvenvaihdoksesta, on Segerin mukaan nuorten työelämään saattamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Ainoa toimiva keino nuorten työelämään tulon helpottamiseksi on tehdä työelämä ja työpaikat nuorille mielenkiintoisiksi ja tasa-arvoisiksi sekä panostaa nuorten perehdyttämiseen ja opastamiseen työpaikoilla. Oikeudenmukaiset palkkausjärjestelmät, jotka perustuvat työnvaativuuteen ja henkilökohtaiseen osaamiseen ovat olennainen osa työelämän houkuttelevuutta myös nuorille, painotti Seger.

– Myöskään osa-aikatyön lisääminen ei ole kestävä työllisyyden hoitokeino. Osa-aikainen työttömyys aiheuttaa jo nyt matalimpien palkkojen aloilla vakavia toimeentulo-ongelmia ja työssä käyvät osa-aikatyöttömät ovat kasvava toimeentulotuen asiakasryhmä. Työllisyyden hoito tavalla, joka ei mahdollista työllä toimeen tulemista, ei voi olla kestävää sosiaaliturvan rahoituksenkaan kannalta. Pätkä- ja sirpaletyön lisääminen taas olisi merkittävä uhka kotimarkkinakysynnän kehitykselle ja palkansaajien tulevaisuuden uskolle. Tulevan työvoiman kysynnän kasvunkin näkökulmasta on työelämää kehitettävä pysyvien ja kokoaikaisten työsuhteiden lisäämiseksi. Vastoin TT:n politiikkaa on valtio tehnyt oikeansuuntaisia ja välttämättömiä päätöksiä valtion laitosten määräaikaisten työsuhteiden vakinaistamiseksi, Seger kiitteli.

– On ristiriitaista, että työnantajat ovat huolissaan tulevasta työvoimapulasta ja nuorten asemasta, mutta vaativat samaan aikaan heikennyksiä nuorten työsuhteisiin ja lisäystä osa-aikatyön määrään. Nämä ovat huonoja eväitä tulevaisuuden maanrakentajille, Seger päätteli.