Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Mielenilmauspäivänä 12.12. työ…

Uutinen

Mielenilmauspäivänä 12.12. työpaikoilla pohditaan yritysten yhteiskuntavastuuta

Työn puolesta 12.12.2003

Perjantaina 12. joulukuuta on palkansaajien yhteinen mielenilmauspäivä työn puolesta. Mielenilmauspäivän aikana yritysten yhteiskuntavastuu, irtisanomiset ja reilut pelisäännöt ovat esillä tuhansilla, jollei kymmenillä tuhansilla suomalaisilla työpaikoilla. Mielenilmauksessa mukana on käytännöllisesti katsoen koko SAK:lainen kenttä. Toimet kuitenkin vaihtelevat liitosta ja työpaikasta toiseen.

Lukuisilla työpaikoilla työnantajat ovat vastanneet myöntävästi liittojen viime viikolla esittämiin haasteisiin ja neuvotteluesityksiin. Keskustelujen tai neuvottelujen malli vaihtelee liitosta ja työpaikasta toiseen. Osassa työpaikoista keskustelut tai neuvottelut käydään luottamusmiesten ja työnantajan välillä, osassa työpaikoista järjestetään koko henkilöstölle tarkoitettuja tilaisuuksia.

Mm. Metalli on esittänyt työnantajille virallisen neuvotteluesityksen, ja neuvottelut käydään 12.12. luottamusmiesten ja työnantajan välillä. Esimerkiksi Palvelualojen ammattiliitto PAM taas järjestää työpaikoilla eri puolilla Suomea henkilöstön ja työnantajien laajempia keskustelutilaisuuksia. Myös Kunta-alan KTV:n piirissä järjestetään monenlaisia tilaisuuksia eri puolilla Suomea.

Eräät liitot ovat halunneet kytkeä mielenilmauspäivän yhteyteen myös konkreettisempia toimia. Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL on julistanut ylityökiellon 8.-12.12. Postiliitto puolestaan toteuttaa 12 tunnin mielenilmaisun Kelpo Kuljetus Fi Oy:ssä vastalauseena alihankkijoiden käyttämiselle ja yhtiön henkilöstövähennyksille. 11.12. klo 18 ja 12.12. klo 6 välisenä aikana postiliittolaiset eivät aja Kelpokuljetuksen postikuljetuksia, eikä yhtiön alihankkijoiden ajamia postikuljetuksia pureta, lastata eikä luovuteta kuljetettaviksi postikeskuksissa ja -terminaaleissa.

Päivän aikana kerätään myös nimiä palkansaajien yhteiseen vetoomukseen työn puolesta. Nimiä vetoomukseen kerätään perjantaina työpaikoilla sekä kaduilla ja toreilla eri puolilla Suomea. Helsingissä SAK, STTK ja Akava jakavat glögiä ja keräävät yhdessä nimiä vetoomukseen perjantaina klo 11-13 Lasipalatsin edessä. Nimiä ovat puoliltapäivin keräämässä myös järjestöjen puheenjohtajat Lauri Ihalainen, Mikko Mäenpää ja Risto Piekka. SAK:lla on myös soppatykki Hakaniemen torilla samaan aikaan.

SAK tarjoaa hernesoppaa ja/tai glögiä Työn puolesta -vetoomuksen merkeissä ainakin Jyväskylässä, Kouvolassa, Haminassa, Oulussa, Tampereella, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Savonlinnassa, Pieksämäellä ja Lahdessa.

Vetoomus on myös mahdollista allekirjoittaa Internetissä mm. osoitteessa www.sak.fi tai lähettämällä tekstiviesti numeroon 0400 312 727. Vetoomuksen on jo etukäteen Internetissä allekirjoittanut vetoomuslistan avaamisen jälkeen noin tuhat ihmistä päivässä, keskiviikkoaamuun mennessä allekirjoituksia oli kertynyt yli 8020. Vetoomus luovutetaan työnantajajärjestöille ja työministerille.

SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteistä ”Työn puolesta” -rintamerkkiä on SAK:laiseen kenttään levitetty noin puoli miljoonaa kappaletta. Osalla liitoista merkit ovat jo loppuneet kesken.

Mielenilmaisupäivän avulla palkansaajajärjestöt haluavat nostaa irtisanomiset ja yritysten yhteiskuntavastuun yleiseen keskusteluun. Palkansaajat haluavat myös haastaa työnantajat keskustelemaan mm. siitä, millä tavoin henkilöstön työsuhteiden turvallisuus varmistetaan, työntekijöiden osaamisesta ja jaksamisesta huolehditaan ja miten työpaikalla voidaan päästä rehteihin pelisääntöihin ja aitoon yhteistoimintaan.

Lisätietoja

– SAK:n johtaja Matti Tukiainen, 0400 600 099

SAK:n Internet-palvelusta osoitteesta www.sak.fi löytyy mm. tietoa siitä
miten eri liitot ovat ilmoittaneet osallistuvansa 12.12. mielenilmauspäivään
joitakin esimerkkejä liittojen keskustelutilaisuuksista
tietoa alueellisista nimienkeruupisteistä
mielenilmaukseen liittyvää muuta materiaalia

Palkansaajajärjestöjen yhteisen haasteen pääsee allekirjoittamaan kaikkien kolmen keskusjärjestöjen nettisivuilta. Suora osoite on http://www.sak.fi/ajankohtaista_mielenilmaus.shtml?3673.

”Työn puolesta” -tekstiviesti numeroon 0400 327 727 maksaa normaalin tekstiviestin verran.