Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ihalainen: EK:n ponnisteltava …

Uutinen

Ihalainen: EK:n ponnisteltava metsäteollisuuden saamiseksi tuporuotuun

Lauri Ihalainen

Vapaaehtoinen sovittelu tuotti tulosta ahtausalalla

– Kun ahtausalalle syntynyt sovintoesitys nyt toivottavasti tulee hyväksyttyä, on voimavarat keskitettävä paperiteollisuuden jumiutuneen neuvottelutilanteen avaamiseen. Työnantajien EK:n tulisi nyt keskittyä jäsenliittonsa Metsäteollisuus ry:n saamiseen tuporuotuun sen sijaan, että käyttää jälleen kerran tilaisuutta hyväkseen ja kampanjoi sopimustilanteen varjolla lakko-oikeutta vastaan, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen KTV:n ammattiosasto 103:n 60-vuotisjuhlassa Jyväskylässä perjantaina.

– Lakko-oikeus on työelämän perusoikeus, jonka rajoittamiselle ei ole olemassa mitään asiallisia perusteita. Työtaisteluoikeutta on tottakai käytettävä vastuullisesti ja harkiten. Suomessa on jo pitkään ollut sekä historiallisesti että kansainvälisesti verrattuna erittäin vähän työtaisteluja. Myös sovittelujärjestelmä toimii meillä hyvin. Työministeri Filatovin linjaus onkin tässä täsmälleen oikea: ulkopuolista puuttumista lakko-oikeuteen ei tarvita, vaan haasteena on ennen muuta luottamuksen ja neuvottelutoiminnan kehittäminen. Koko tupokierros osoitti osaltaan, että keskusjärjestöjen on jatkettava työtä neuvottelu- ja sopimusjärjestelmän kehittämiseksi.

– Metsäteollisuus on syksyn ja kevään kuluessa osoittanut, ettei sillä ole todellista halua päästä neuvotteluteitse sopimukseen Paperiliiton kanssa. Järjestö on päinvastoin kaikin keinoin pyrkinyt provosoimaan työntekijäpuolta, muun muassa tuomalla neuvottelupöytään täysin epärealistisia heikennystavoitteita sekä viimeksi hakemalla valtuudet työnsulun käyttöönottoon. Paperiliitto puolestaan on syksystä asti viestittänyt sitoutumistaan yleiseen tupolinjaan. Liitto on kuitenkin näissä olosuhteissa jo joutunut turvautumaan ylityökieltoon. Paperiväen pitkämielisyys on ollut koetuksella, mistä kielivät myös tiedot ensi viikolle kaavailluista työnseisauksista.

– Ahtausalan ratkaisua etsittäessä valtakunnansovittelijan johdolla tapahtunut vapaaehtoinen valmistelu- ja sovittelutyö osoittautui toimivaksi malliksi. Myös paperiteollisuudessa tulisi nyt välittömästi saada käyntiin aidot, sopimukseen tähtäävät neuvottelut. Neuvottelupöydästä tulisi nyt putsata sinne kuulumattomat asiat ja keskittyä olennaisiin kysymyksiin tupon soveltamisesta, seisokkiajoista sekä ulkopuolisen työvoiman käytöstä. Aidon neuvottelutilanteen synnyttämisen kannalta olisi toivottavaa, että molemmat osapuolet pyrkisivät välttämään toimia, jotka voisivat johtaa tilanteen kärjistymiseen.

– EK:lta on nyt lupa odottaa vakavia ponnisteluja Metsäteollisuuden saamiseksi asiallisiin neuvotteluihin.