Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Lyly: Suomeen saatava vahva ta…

Lauri Lyly

Uutinen

Lyly: Suomeen saatava vahva tahtotila työllisyyden parantamiseksi

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly perää työmarkkinaosapuolilta ja koko Suomelta vahvaa tahtotilaa työllisyyden parantamiseksi. Lyly painottaa, että tahtotila on nyt tarpeen, kun talouden hidastuminen on alkanut näkyä teollisuuden lisäksi palvelu- ja rakennusaloilla sekä julkisella sektorilla.

– Työttömyys ja työttömyyden uhka koskee liian montaa SAK:laisen liiton jäsentä ja suomalaista palkansaajaperhettä. Näin ei voi jatkua, vaan työllisyydessä ja talouskasvussa tarvitaan käänne parempaan.

SAK:n valtuustossa torstaina Kiljavalla Lyly haki puheessaan työllisyyden ja ostovoiman kehittymiseen tähtäävää työllisyyssopimusta.

– Syksyn sopimuskierroksen palkankorotus, veroasteikkojen inflaatiotarkastus sekä työeläkemaksujen ja työttömyysvakuutusmaksujen yhtäaikainen ratkaiseminen olisi järkevää palkansaajien ostovoiman näkökulmasta. Siksi laajempaa sopimusratkaisua kannattaa yrittää. Laajempaan pöytään ajavat myös työnantajien keväiset linjaukset eläkemaksuista. Niitä ei voida sopia yksittäisissä liittopöydissä, Lyly linjasi.

SAK:n puheenjohtaja otti esille myös neuvottelut eläkejärjestelmän uudistamiseksi.

– Joudumme arvioimaan, ovatko nykykeinot oikeudenmukaisia ja riittäviä. SAK:laisissa ammateissa työurien pidentäminen ei ole välttämättä helppoa. Vaikka elinaika kasvaa, raskaissa ammateissa fyysiset ja psyykkiset rajat tulevat vastaan, kun työvuosia karttuu tarpeeksi paljon. Itse lämpenen ajatukselle, että työuran pituudella olisi merkitystä määriteltäessä ajankohtaa eläkkeelle siirtymiselle.

Suomessa tarvitaan Lylyn mielestä edelleen yksilöllisiä ratkaisuja siirryttäessä eläkkeelle. Hän myös arvosteli muun muassa osa-aikaeläkkeiden karsimista.

– Työkyvyttömyys- ja vanhuuseläke ovat liian kaavamaisia, eivätkä ne saisi olla järjestelmässä ainoita tapoja eläköityä. Sen vuoksi loppupään yksilöllisten ja osa-aikaeläkkeiden karsiminen on ollut väärää politiikkaa.

Lauri Lylyn koko puhe