Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK Lauri Lyly: Valtion nykyin…

Uutinen

SAK Lauri Lyly: Valtion nykyinen tuottavuusohjelma tullut tiensä päähän

Lauri Lyly

– Valtion tuottavuusohjelma supistaa tarpeellisia toimintoja ja kohdistuu nyt vain työpanoksen määrään. Ohjelma olisi keskeytettävä ja se pitäisi rakentaa uudelleen yhdessä henkilöstön kanssa. Siinä olisi tarkasteltava laajemmin tuottavuuden eri tekijöitä. Näyttää siltä, että tuottavuusohjelmasta on tullut pelkkä henkilöstön ulkoistamis- ja vähentämisohjelma, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly totesi vierailullaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla Tullin työntekijöiden tapaamisessa.

– Tullin budjettivyö on vedetty niin tiukalle, että henkilöstöä ei voida palkata, vaikka työtä kyllä riittäisi. Jos työlle ei ole tekijöitä, tuottavuutta on mahdotonta kasvattaa. Supistuvan henkilöstön jaksaminen on kovilla kasvavan työtaakan alla. Sairauspoissaolot kasvavat kun henkilöstö palaa loppuun, Lyly ihmettelee.

Tullin tuottavuusohjelman vauhdittamiseksi perustettiin vuonna 2008 VETO-työryhmä. Työryhmän tammikuussa ilmestyneen raportin esitys hämmentää SAK:laista Tulliliittoa.

– Siinä esitetään Tullin verotustoimintojen siirtämistä verohallintoon. Työryhmän tehtäväksi annettiin selvittää siirron eri vaihtoehdot – hyödyt ja haitat. Vaihtoehtoja ei raportissa ole kuitenkaan esitetty. Työryhmä ei saanut myöskään aikaiseksi laskelmaa siitä, mitä aitoa taloudellista hyötyä valtio muutoksesta saisi, Tulliliiton puheenjohtaja Markku Kosonen sanoo.

– Esitetty malli näyttää johtavan uusiin rajapintoihin ja toimintojen päällekkäisyyteen. Siksi työryhmän toteamat ja perustelemattomat tehostamis- ja vaikuttamishyödyt ovat vähintäänkin kyseenalaisia, Kosonen toteaa.

Hallitus on puheissaan kantanut huolta myös nuorisotyöttömyydestä. Teot ja puheet eivät nyt vastaa toisiaan.

– Tulli anoi valtiolta ensimmäiseen lisätalousarvioon lisärahoitusta Tullin ammatillisesti koulutettujen nuorten työllistämiseen. Hallituksen huolesta huolimatta Tulli ei saanut senttiäkään tähän. Nyt jos koskaan onkin tärkeää, että hallitus reivaa politiikkaansa johdonmukaisempaan suuntaan. Sanojen on vastattava tekoja, Lyly vaatii.