EAY:n edustajakokous pohtii EU:n tulevaisuutta
Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n 10. edustajakokous käynnistyi tänään Prahassa. Kokous jatkuu torstaihin asti.
EAY:n edustajakokous pidetään poikkeuksellisen tärkeänä ajankohtana. Euroopan unionin laajeneminen etenee nopeasti: 1.5.2004 unioniin liittyy 10 uutta jäsenmaata. Samalla käydään keskustelua unionin tulevaisuudesta ja syventämisestä. Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY on voimakkaasti asettunut tukemaan laajentumista. Myös kokouksen pitopaikka on valittu tulevien jäsenmaiden joukosta.
Edustajakokous linjaa ammattiyhdistysliikkeen tavoitteita sosiaalisen Euroopan vahvistamiselle. Keskustelu Euroopan tulevaisuudesta, laajentuminen, globalisaation vaikutukset sekä taloudellinen ja sosiaalinen kehitys asettavat suuria haasteita ammattiyhdistysliikkeelle.
Kokouksen avajaisissa puheenvuoron käytti mm. EAY:n pääsihteerin tehtävät tässä kokouksessa jättävä Emilio Gabaglio, joka pohti laajasti sosiaalisen Euroopan tulevaisuutta.
Tsekin työministeri Zdenek Skromach korosti avajaisissa kokouksen ja sen pitopaikan historiallisuutta – koskaan aikaisemmin ei eurooppalainen ammattiyhdistysliike ole kokoontunut Itä-Euroopan maassa, ja vuoden päästä Tsekin tasavalta on jo Euroopan unionin jäsen. Työministeri korosti sosiaalisen vuoropuhelun, työmarkkinaosapuolten välisten suhteiden ja työlainsäädännön kehittämisen merkitystä. Hän piti erityisen tärkeänä edellytyksien luomista sille, että tsekkiläiset palkansaajat voisivat jatkossakin työskennellä ensisijaisesti kotimaassaan.
Työministeri Skromach myönsi, että vaikka Tsekin tasavallassa työlainsäädäntöä on jo vakavasti pyritty kehittämään ja mm. vähimmäispalkkoja pystytty korottamaan jopa 40 prosentilla, ongelmia on edelleen – mm. oikeusprosessit saattavat venyä jopa 3-4 vuoteen. Työtä lainsäädännön ja palkansaajien oikeuksien kehittämiseksi on siis vielä jatkettava.
Myös komissaari Anna Diamantopoulou painotti Euroopan ja maailman historiallista käännekohtaa, jossa Eurooppa sosiaalisena kokonaisuutena on vahvistumassa. Komissaari korosti, että tässä tilanteessa on oltava realistinen ja varovainen – eurooppalaiset yhteiskunnat, uudet ja vanhat jäsenmaat ovat hyvin erilaisissa kehitysvaiheissa. Komissaari korosti puheessaan sopimusten ja neuvottelujen tietä Euroopan vahvistamisessa ja yhteiskunnallisten ongelmien poistamisessa. Komissaari tähdensi ammattiyhdistysliikkeen merkitystä Euroopan rakentamisessa ja piti valitettavana, että nykyistä sosiaalista järjestystä, joka on myös antanut yrityksille mahdollisuuden menestyä, pidetään liian usein itsestään selvänä.
Ammattiyhdistysliikkeen haasteena komissaari Diamantopoulou näki sen, kuinka hyvin ay-liike pystyy sopeutumaan työelämän muutokseen; tilanteeseen, jossa työelämässä on yhä enemmän mm. maahanmuuttajia, erilaisia vähemmistöjä, harmaata taloutta jne. Hän totesi, että yleensä ne, jotka tarvitsevat eniten tukea, ovat myös vähiten edustettuina.
Asiakirjat käsittelyyn tiistaina, henkilövalinnat keskiviikkona
Britannian TUC:n pääsihteerin John Monksin vetämän komitean kokoukselle valmistelemien asiakirjojen käsittely alkaa kokouksessa tiistaina. Valmistelukomiteassa edustettuina ovat olleet myös suomalaiset palkansaajakeskusjärjestöt. SAK:ta komiteassa on edustanut Eurooppa-sihteeri Markku Jääskeläinen.
Keskiviikkona ovat vuorossa henkilövalinnat. EAY:n pääsihteeriksi 12 vuotta tehtävää hoitaneen Emilio Gabalion (65) jälkeen valittaneen brittiläinen John Monks (58).
EAY:n asema arvostettuna etujärjestönä on vahvistunut tuntuvasti Gabaglion pääsihteerikauden aikana. Tästä osoituksena mm. EAY ja työnantajajärjestöt pääsivät ainoina ei-virallisina ja ei-parlamentaarisina tahoina tarkkailijoiksi Euroopan tulevaisuutta pohtivaan konventtiin. Euroopan tulevaisuus tulee olemaan keskeinen teema myös EAY:n edustajakokouksessa.
60 miljoonan palkansaajan EAY
Vuonna 1973 perustetun Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY:n jäseniä ovat 80 kansallista palkansaajakeskusjärjestöä yhteensä 37 Euroopan maassa sekä 11 eurooppalaista ammattisihteeristöä. Yhteensä EAY:n jäsenjärjestöihin kuuluu noin 60 miljoonaa palkansaajaa. Suomesta EAY:n jäseniä ovat kaikki kolme palkansaajakeskusjärjestöä SAK, STTK ja AKAVA.
EAY edustaa eurooppalaisia palkansaajia Euroopan unionissa käytävässä sosiaalisessa vuoropuhelussa eli työmarkkinaneuvotteluissa. Järjestö myös pyrkii vaikuttamaan komission, parlamentin ja neuvoston päätöksentekoon sekä varmistamaan ammattiyhdistysliikkeen edustajien mukanaolon EU:n erilaisissa neuvoa antavissa elimissä, mm. talous- ja sosiaalikomiteassa. Järjestön toimipaikka on Brysselissä.
EAY:n edustajakokous eli kongressi kokoontuu neljän vuoden välein. Edustajat edustajakokoukseen valitaan jäsenjärjestöistä näiden jäsenmäärän perusteella. Edustajakokous mm. valitsee järjestölle puheenjohtajan ja sihteeristön sekä vahvistaa järjestön toimintalinjat tulevalle edustajakokouskaudelle.
Edustajakokouksen valitsema puheenjohtaja johtaa puhetta edustajakokouksessa, hallituksessa ja hallituksen työvaliokunnassa. Sihteeristö vastaa järjestön päivittäisestä työskentelystä. Järjestöä johtavan pääsihteerin ohella sihteeristöön kuuluvat kaksi apulaispääsihteeriä ja neljä sihteeriä.