Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työmarkkina-asiat vahvasti muk…

Uutinen

Työmarkkina-asiat vahvasti mukaan hallituksen maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan

Palkansaajakeskusjärjestöt pitävät monikulttuurisuutta voimavarana.

(SAK, STTK, AKAVA) Palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä työmarkkina-asioilla on oltava tärkeä osa hallitusohjelmaan kirjatun maahanmuuttopoliittisen ohjelman valmisteluissa. Ohjelman laatimisessa on oltava vahvasti mukana maahanmuuttajatyöntekijöiden aseman parantaminen sekä työnantajien vastuu henkilöstönsä perehdyttämisestä, koulutuksesta ja perheenjäsenten kotouttamisesta.

Maahanmuuttajissa on runsaasti työikäisiä, mutta heillä on suuria vaikeuksia saada työtä varsinkin heti muuton jälkeen. Nykyisin muuttovuonna työllistyy noin 30 prosenttia maahanmuuttajista. Työllistyneilläkin työt ovat usein työllistämistukitöitä tai pätkätöitä. Heikommat turvaverkot pakottavat ottamaan vastaan mitä työtä tahansa ja yleensä maahanmuuttajat eivät olekaan koulutustaan vastaavassa työssä. Sekä valtiovallan että ammattiyhdistysliikkeen onkin pidettävä huolta siitä, että Suomeen ei synny maahanmuuttajille omia työmarkkinoita – töitä joita muut eivät halua tehdä.

Palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä suomalaisen maahanmuuttopolitiikan tärkeimpiä painopisteitä työmarkkinoilla ovatkin maahanmuuttajien työllisyyden parantaminen, samojen työehtojen turvaaminen kaikille työntekijöille kansallisuudesta riippumatta, riittävä kielikoulutus ja ammatillinen aikuiskoulutus tutkintojen täydentämiseksi.

Palkansaajakeskusjärjestöt pitävät monikulttuurisuutta suurena voimavarana yhteiskunnalle. Suomalaisilla työmarkkinoilla on mahdollisuus hyödyntää sitä osaamista ja kokemusta, jota maahanmuuttajat ovat Suomeen tuoneet. Kiristyvässä globaalissa kilpailussa ja jatkuvassa muutoksessa pärjäävät parhaiten osaamiseen perustuvat avoimet, demokraattiset ja tasa-arvoiset yhteiskunnat.

Eurooppalainen kampanja maahanmuuttajien aseman parantamiseksi

Eurooppalainen ay-liike aloittaa laajan kampanjan maahanmuuttajien aseman parantamiseksi. Kampanjan kärki suuntautuu muukalaisvihaa ja rasismia vastaan. Sen avulla pyritään vaikuttamaan lainsäädäntöön sekä kehittämään työelämää maahanmuuttajien kannalta nykyistä suvaitsevammaksi ja tasa-arvoisemmaksi.

Kampanjan taustalla on EAY:n tekemä selvitys, jonka mukaan valtaosa maahanmuuttajista kokee suuria ongelmia eurooppalaisilla työmarkkinoilla. Vaikka maahanmuuttajien asema vaihtelee eri maissa historiallisten, kulttuuristen ja lainsäädännöllisten taustatekijöiden perusteella, on ongelmien yhteiseen toimintaohjelmaan riittävästi pohjaa. EAY:n toimintaohjelman toteutus on jo alkanut ja sen vaikutuksia arvioidaan järjestön seuraavassa edustajakokouksessa neljän vuoden kuluttua.

Lisätietoja

Maahanmuuttajat Suomen työmarkkinoilla -seminaarin ohjelma ja seminaarissa käytettyjä puheenvuoroja on koottu osoitteeseen netti.sak.fi/sak/maahanmuuttajat.