Toivoa ja itseluottamusta koulusta
Ei unelmia, ei toiveita, ei katkeruutta, ei vihaa. 11-vuotias Nabin oli kuin tyhjä taulu, joka teki tiiliä tunti, päivä ja viikko toisensa jälkeen. Koulu tarjoaa lapsityöläisille tilaisuuden olla lapsi – edes muutaman tunnin päivässä.
Ylen toimittaja ja uutisjuontaja Jussi-Pekka Rantanen kävi tutustumassa lapsityöntekijöiden arkeen Nepalissa. Hänen tapaamansa pikkupoika Nabin heräsi vanhempiensa kanssa aamuyön tunteina tekemään tiiliä maan savesta.
– Nabin sanoi tekevänsä työtä, koska perhe tarvitsi rahaa lainanmaksuun. Piste. Kysyin, onko hänellä kavereita tehdasalueella. Hän ihmetteli, miksi hänellä olisi kavereita, koska hän on tullut tänne tekemään työtä, ei leikkimään. Piste. Ehkä hän ei suhtautunut työhön mitenkään, koska siihen ei voinut suhtautua mitenkään. Sitä oli tehtävä. Pojan kohtaaminen veti aika hiljaiseksi, Rantanen muistelee.
Työolot Sudalin tiilitehdasalueella pääkaupunki Katmandun liepeillä ovat ankarat minkä ikäisille tahansa. Kun tyypillinen työpäivä alkaa aamuyöllä, on vielä huhtikuun alussakin kylmä, jopa muutama pakkasaste. Päivisin lämpötila nousee lähelle 30 astetta ja aurinko porottaa suoraan pilvettömältä taivaalta. Puuttomassa laaksossa ei ole juuri varjopaikkoja tarjolla.
– Lisäksi tiilienteko oli erittäin likaista ja pölyistä työtä. Saimme kuulla lääkäreiltä, että hengitystiesairaudet ja hygieniaan liittyvät taudit olivat yleisiä.
Paremmat työolot ovat kaikkien etu
Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin Nenäpäivä-hankkeen avulla Sudaliin on perustettu niin sanottu lapsityökoulu, jossa lapset saavat opiskella osan päivästä. Siellä he oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Lisäksi he saavat puhdasta vettä, pääsevät hetkeksi pois paahtavasta auringosta ja saavat ikäistään seuraa.
Vaikuttamistyö ay-liikkeen kautta on Rantasen mielestä ehdottoman tärkeää, jotta saadaan aikaan pysyviä vaikutuksia. Työnantajat täytyy saada ymmärtämään, että työolojen parantaminen, terveydestä huolehtiminen, lapsityövoiman kitkeminen ja minimipalkkaus ovat lopulta kaikkien eduksi.
– Esimerkiksi Nepalissa lapsityövoiman käyttö on syvään juurtunut tapa toimia. Kun työnantajat saadaan katsomaan asioita uudesta näkökulmasta, muutos on käsillä.
Hankkeessa onkin perustettu tiilitehtaan työntekijöille myös ilmainen terveysleiri, jolle on Rantasen mukaan suuri tarve. Siellä työntekijät pääsevät lääkäriin sekä saavat rokotuksia, peruslääkkeitä ja terveysvalistusta.
– Toivon, että hankkeissa voidaan vähitellen rakentaa maailmaa, jossa lasten ei tarvitse olla pieniä aikuisia vaan he saavat kasvaa ja kehittyä lapsina. Maailmaa, jossa turvallinen aikuinen on aina heidän lähellään. Maailmaa, jossa he voivat innostua, unelmoida ja saavuttaa unelmiaan. Siihen on vielä matkaa. Siksi meillä on Nenäpäivä.
Jussi-Pekka Rantanen on yksi 7. marraskuuta vietettävän Nenäpäivän hyvän tekijöistä. Nenäpäivä-säätiön järjestämä kampanja hankkii vuosittain varoja kehitysmaiden lasten ihmisarvoisen elämän edistämiseksi.
Laura Ventä