Palvelut yhä tärkeämpiä kansantaloudelle
SAK:n palvelualojen seminaarissa pohdittiin alan haasteita
SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mukaan palvelualojen kasvu voi perustua vain pitkäjänteiseen palvelutuotannon kehittämiseen. Palkkoja laskemalla tai työsuhteita pilkkomalla ei kestäviä työpaikkoja synny, Ihalainen korosti tänään SAK:n palvelualojen neuvottelukunnan elinkeinopoliittisessa seminaarissa. Ihalaisen mukaan palvelualat ovat tulevaisuudessa avainasemassa niin uusien työpaikkojen synnyttämisessä kuin kotimaisen ostovoiman ylläpitämisessä.
Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin nosti puheessaan esiin palvelualojen merkityksen kansantaloudelle. Suomen bruttokansantuotteesta yksityisten palveluiden osuus on jo noin puolet.
Kansliapäällikkö Erkki Virtanen kauppa- ja teollisuusministeriöstä patisti palvelualoja nykyistä innokkaammin panostamaan teknologian hyödyntämiseen. Virtasen mukaan tulevaisuuden suuri haaste on, miten hyvinvointipalveluita pysytään tuottamaan niin julkisen kuin yksityisen sektorin voimin nykyistä tehokkaammin ja joustavammin.
Valtiosihteeri Raimo Sailas pohti verotuksen kehittämisen linjoja. Hänen mukaansa palkansaajien tuloverotusta on edelleen laskettava. Tätä edellyttää Sailaksen mielestä heikentyvä huoltosuhde ja työttömyyden nujertaminen. Palvelualoille tärkeässä arvonlisäverossa suomalaisten kädet ovat sidotut, sillä arvonlisäverotus on EU:ssa harmonisoitu, Sailas muistutti.
Seminaarissa puhuivat myös Palvelutyönantajien toimitusjohtaja Arto Ojala ja teknologia-asiantuntija Tiina Tanninen-Ahonen Teknologian kehittämiskeskus Tekesistä.
Palveluissako tulevaisuus -seminaarin puheenvuoroja
– Lauri Ihalainen: Elinkeinopoliittinen yhteistyö palvelualojen menestyksen tukena
– Ann Selin: Palvelualojen kestävän menestyksen edellytykset
– Arto Ojala: Globaali kilpailu edellyttää yrityksiltä jatkuvaa uudistumista (Palvelutyönantajien Internet-palvelu)